Ga naar de inhoud

Blog

Dicht naden en kieren met tochtstrips

Een van de meest voorkomende oorzaken van warmteverlies in huis is het ontbreken van een goede afdichting rondom ramen, deuren en andere openingen in de muren. Naden en kieren in deze gebieden kunnen koude lucht binnendringen en warme lucht ontsnappen, wat leidt tot een toename van de stookkosten en een vermindering van het comfort in huis. Om dit probleem op te lossen, kan het dichten van naden en kieren met tochtstrips een zeer effectieve oplossing zijn.

Wat zijn tochtstrips?

Tochtstrips zijn dunne, flexibele strips van materiaal zoals rubber, schuim, of siliconen. Ze zijn ontworpen om te worden geplaatst rondom de randen van ramen, deuren en andere openingen in muren om naden en kieren af te dichten en te voorkomen dat er tocht ontstaat. Door tochtstrips te gebruiken, kan warme lucht binnenshuis worden gehouden en koude lucht buiten worden gehouden, waardoor de stookkosten worden verlaagd en het comfort in huis wordt verbeterd.

Hoe gebruik je tochtstrips?

Het gebruik van tochtstrips is een relatief eenvoudig proces dat door bijna iedereen kan worden uitgevoerd. Het eerste wat je moet doen is de juiste tochtstrips kiezen. Er zijn verschillende soorten tochtstrips beschikbaar op de markt, dus het is belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor het type opening dat je wilt afdichten.

De meest voorkomende plaatsen waar tochtstrips worden gebruikt zijn:

  • Tussen de deur en de deurpost
  • Tussen het raam en het kozijn
  • Tussen de vensterbank en het raam
  • Tussen stopcontacten en schakelaars en de muur
  • Tussen de afvoerpijp en het gat in de muur

Zodra je de juiste tochtstrips hebt gekozen, moet je de oppervlakken waar je de strips wilt aanbrengen schoonmaken en drogen. Dit zorgt ervoor dat de strips goed blijven plakken en langer meegaan. Daarna kun je de tochtstrip op maat knippen en deze op de juiste plaatsen aanbrengen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de strip goed aansluit op de randen van de opening en dat er geen openingen zijn waar lucht doorheen kan.

Als je een deur afdicht, moet je er ook voor zorgen dat de tochtstrip de beweging van de deur niet hindert. Als je bijvoorbeeld een deurstrip gebruikt, moet deze zo geplaatst worden dat de deur nog steeds gemakkelijk kan worden geopend en gesloten.

Voordelen van tochtstrips

Het gebruik van tochtstrips heeft vele voordelen. Naast het verlagen van de energierekening, verbetert het gebruik van tochtstrips ook de kwaliteit van de lucht in huis. Dit komt doordat tochtstrips voorkomen dat stof, pollen en andere allergenen van buiten naar binnen komen. Hierdoor kan de luchtkwaliteit in huis verbeteren, wat vooral belangrijk is voor mensen met allergieën of astma.

Een ander voordeel van tochtstrips is dat ze de geluidsoverdracht tussen kamers verminderen. Door de openingen af te dichten, wordt het moeilijker voor geluid om zich door het huis te verspreiden. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die in een drukke straat wonen of in een luidruchtig gebied.

Tot slot is het gebruik van tochtstrips een eenvoudige en goedkope manier om de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren. Het is een relatief kleine investering die op de lange termijn kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening en de stookkosten. Bovendien kan het dichten van naden en kieren met tochtstrips een positief effect hebben op het milieu, doordat er minder energie nodig is om het huis te verwarmen.

Samenvatting

Het dichten van naden en kieren met tochtstrips is een eenvoudige en effectieve manier om warmteverlies te verminderen en te besparen op energie- en stookkosten. Door het afsluiten van openingen wordt warmte binnenshuis gehouden en koude lucht buiten gehouden, waardoor de stookkosten worden verlaagd en het comfort in huis wordt verbeterd. Bovendien verbetert het gebruik van tochtstrips de kwaliteit van de lucht in huis, vermindert het de geluidsoverdracht en draagt het bij aan een beter milieu.