Ga naar de inhoud

Blog

Kouder wassen van kleding

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het wassen van kleding op lagere temperaturen niet alleen vriendelijker is voor het milieu, maar ook kan helpen om flink te besparen op energiekosten. Door het verlagen van de watertemperatuur van bijvoorbeeld 60 graden naar 30 graden, kan er per wasbeurt al snel zo’n 30% aan energie worden bespaard. In deze blog zullen we dieper ingaan op het kouder wassen van kleding en hoe dit kan bijdragen aan een duurzamere levensstijl.

Het effect van koud wassen op energiebesparing

Een gemiddelde wasbeurt van 60 graden kost ongeveer 1,5 kWh aan energie. Bij een wasbeurt van 30 graden ligt dit gemiddelde op slechts 0,5 kWh. Dit betekent dat je per jaar enorm veel energie en geld kunt besparen door simpelweg over te stappen naar een lagere wastemperatuur. Gemiddeld bespaart een huishouden dat koud wast zo’n €60 per jaar aan energiekosten.

Naast het financiële aspect is er ook een milieuvoordeel. Door het verlagen van de wastemperatuur verbruikt de wasmachine namelijk minder energie en dat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Op die manier kun je met het wassen van je kleding op lagere temperaturen op een makkelijke manier een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Gebruik maken van een ECO programma

Bij veel wasmachines zit er tegenwoordig een ECO programma op. Dit is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor het wassen op lagere temperaturen en met minder energie. Een ECO programma zorgt ervoor dat er minder water wordt verbruikt en dat de wasmachine minder lang draait. Dit kan leiden tot een besparing van wel 50% op het energieverbruik.

Een ECO programma is niet alleen vriendelijker voor het milieu, maar ook voor je kleding. Doordat er minder wrijving ontstaat in de trommel van de wasmachine, is er minder slijtage aan de vezels van de kleding. Hierdoor blijven je kleren langer mooi en kun je er langer van genieten.

Samenvatting

Het koud wassen van kleding is een eenvoudige en effectieve manier om zowel geld als energie te besparen. Door te kiezen voor een lagere wastemperatuur en het gebruik van een ECO programma kun je op jaarbasis flink wat energie en geld besparen. Daarnaast draag je op die manier bij aan een duurzamere levensstijl en help je het milieu een handje.